Doa Anak Soleh

"Ya Allah Ampunkan lah dosa kami dan dosa kedua ibubapa kami dan kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani kami sewaktu kami masih kecil.. Amiinn ya Allah..."

09 October 2014

Review: Klinik Kesihatan & Ibu Anak Batu 9 Cheras

Assalamualaikum...

Saya nak berkongsi pengalaman bersama pembaca dalam penggunaan perkhidmatan klinik kerajaan iaitu Klinik Batu 9, Cheras.

Setakat ini, saya dah menjadi customer untuk tiga orang anak saya, bermula semasa mengandung anak pertama tahun 2010, sehinggalah melahirkan anak ketiga ni.. Servis yang diberikan sememangnya percuma. Cuma masa menunggu untuk diberi konsultasi itu tidak dinafikan memang lama. Satu jam ke dua jam lamanya.. Rakyat ramai memanglah kena tunggu lama kan... huhu...

Servis yang percuma itu ialah:
  1. Antenatal - pelbagai prosedur dan rawatan spt ultrasound, anti tetanus toxoid injection , FBC, MGTT etc.
  2. Postnatal bayi - Imunisasi lengkap dan percuma bermula dari 2 bulan hingga setahun setengah dan lawatan sehingga ke sekolah, etc
  3. Postnatal ibu - rawatan selepas bersalin, etc
  4. Rawatan untuk rujukan doktor
  5. Lain-lain consultations
Yang saya suka sangat nya ialah SMS reminder untuk next appointment. Yang ni memang mantap sebab guna teknologi notification. muahahaha...

Harapan saya untuk bajet 2015 ni.. Kementerian Kesihatan boleh beli kerusi tambahan untuk customer yang sangat ramai menggunakan servis klinik ni.. sebabnya.. kesian ibu2 mengandung terpaksa berdiri, ibu2 dukung anak2 pun berdiri, sebab kerusi x cukup... Sebagai orang berkuasa kenalah prihatin dan kasihankan rakyat-rakyat ni kan...

Throwback adik anas sebulan
 "kerusi dekat meja nurse, tumpang duduk..."

7 comments :

  1. kerusi x cukup tu cmpur skali dgn suami yg teman ke? Bg sy si suami tu kalo nmpk ibu mengandung ke ibu pgg anak ke, better dorg p tgu je kat luar..xpyh tgu sblh isteri..kesian ibu2 lain....sy paling pantang kalo jd mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami semua berdiri.. dukung anak2.. ada bwk anak main2 playground kt luar..

      Delete
  2. slalunya kerusi penuh sebab para suami y duduk..masa ecah sarat dulu sakit ati bila trpaksa berdiri sbb kerusi penuh dengan para suami teman isteri..bila nmpak kita y sarat ni terus buat2 tengok lain.suami ecah awal2 lagi ecah dah pesan tunggu kat luar. kalau ada apa2 y penting baru ecah pnggil..

    ReplyDelete
  3. Klink Kesihatan Batu 9 memang masalahnya tempat menunggu tu yang tak cukup. Bukan sebab bawak suami atau anak-anak lain je. Kadang datang sorang pun takde tempat duduk sebab klinik tu jadi tumpuan untuk beberapa taman dan kampung berhampiran. Kawasan sana memang padat pun..

    Kalau ABM tak sihat dan kebetulan ada di rumah mak ABM, ABM datang sini je. Sorang je pun. Itu pun kena berdiri kalau menunggu

    ReplyDelete
  4. Bagusnya sistem sms.
    Nak kene btau PKD sini.
    Kalau kol macam leceh kan?

    ReplyDelete
  5. Laahhh..awatnya x cukup kerusi.
    Kerajaan sila ambil tindakan.

    ReplyDelete
  6. Terbaik hehehe...tp yg tak cukup kerusi tu takleh dimaafkan huhuhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget