Doa Anak Soleh

"Ya Allah Ampunkan lah dosa kami dan dosa kedua ibubapa kami dan kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani kami sewaktu kami masih kecil.. Amiinn ya Allah..."

09 January 2015

Alhamdulillah LASIK jua akhirnya

Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah.. Ari ni genap seminggu sy buat lasik dgn Prof. Dr. Muhaya di Pusat Mata dan Lasik Prof Muhaya di Pearl Avenue Sg. Chua Kajang. Plan nk buat LASIK ni dah tertangguh selama lebih 3 tahun.. sebab nak buat LASIK x boleh sedang mengandung dan tidak boleh breastfeed less 6 months.. Kalau nak refer kisah spectacle saya ni pun boleh..

Jadi Alhamdulillah sy bersyukur sgt Allah bg kesempatan waktu dan rezeki masa dan kewangan untuk melaksanakan impian yg sekian lama diimpikan ini..

30/12/2014
Pukul 11 keluar rumah dgn husband sebab appt utk eye assessment pukul 11.30 pg. Jadi sampai dlm kul 11.25 cm tu.. Bermula lah eye assessment tu.. Klu x silap sy lebih dr 6 mesin kot utk cek mata.. setiap mesin tu ade dua tempat letak dagu.. Tempat warna biru utk letak dagu bila nk cek mata kanan. Tempat warna putih utk letak dagu bila nk cek mata kiri.. So secara saintifiknya mmg accurate la result assessment mata kita.. Setiap kali cek mata, kita kene tahan mata drpd berkelip plg lama lebih dr 15 saat. Macam susah kn.. Tp jgn risau staff mereka, Sarrah mmg very professional. Ikut je instruction dia Insya Allah ok.. Pastu dah abis mesin2 canggih tu cek, optometrist plak cek.. Optometrist ni standard la procedure dia.. Kita kene konfiden dgn tahap mata kita, kalau lampu hijau lebih terang, cakap hijau lebih terang.. jgn was-was, klu was-was suh dia ulang..

Last bust not least assessment dgn pakar mata yg lain x bukan mesti la ngn Prof. First time jumpa Prof. mmg terasa aura positif Prof. I was so impressed dan ternganga sebab Prof very energetic dan bercakap x henti2.. huhu mmg ternganga sbb apa yg keluar dr mulut dia mmg amat betul dan berguna. Prof cakap saya akan cakap tanpa fikir apa org akan kata, sbb sy fikir tiap kata2 sy tu ibadah, pahala. Wahhh.. kita yg dgr ni.. betul.. fikir betapa byknya pahala yg Prof dpt stp saat, ye la imagine brp patient die stp hari.. Wahhh.. Alhamdulillah.. Semoga sy dpt ikut dan amalkan semua yg positif dr sikap Prof ni..

Bayaran kene buat utk assessment ni iaitu RM 810.00. Ubat ada tiga jenis kene titis sblum operate esok.. Titik 4 kali setiap 2 jam... Balance iaitu RM 6190.00 bayar selepas operate.. 

31/12/2014
Penamat tahun 2014.. Operation day.. Appt pukul 11.15 pg.. kul 10.30 dah sampai.. Excited.. Lepas register, tgk turn sy patient ke-5. So get ready...Patient pertama- done. Patient ke-2 - done. Now 3rd patient and 4th pt bole tgk 3rd patient sdg di operate..sy di minta utk queue up di ruang menunggu bersama pt ke-4. So borak2 la jgk dgn saudara ni. Din namanya.. 5 minit lps borak2 kami diminta tunggu kat luar plak sbb nk update software machine tu...

Tunggu la kt luar...Lama jgk tgu nya.. After one hour, kami diminta masuk dlm bilik Prof.. Bad news.. operation hari ni cancel.. Postponed on Friday.. x pe lah ade lah hikmah tu.. konon nk tahun baru ngn mata baru...huhuhu

2/1/2015
D-day... Pukul 11.15 appt.. Kul 11 sampai.. So ari ni jd pt ke-4. Mula2 bkn main rilek la.. Sbb x takut x nervous.. Lepas tu, oleh kerana sibuk nk tgk pt ke-3 pye operation, terus nervous dan haus.. Minta air suam ngn Isma.. Dah teguk 1 gelas alhamdulillah tenang ckt.. x gemuruh mcm td dah... Lepas tu.. "Suriana... boleh masuk OT ye.. duduk dlu..bukak cermin mata".. Dengan lafaz bismillah ikut je instruction SN Sarah tu satu2.. pastu baring.. dia lap mata seme... Prof pun datang... menjalankan tugasnya, mulut dia still keluar kata-kata penuh hikmah membuatkan kita lebih tenang dan rileks bermula dari saat pertama start operation sehinggalah saat terakhir. "Kita niat kerana nak beribadat lebih khusyuk kepada Allah, celik mata hati, jadi isteri solehah, ibu mithali InsyaAllah jadi ahli syurga".. kata Prof.. Amiin.. InsyaAllah Prof... Kemudian, Alhamdulillah operation pun selesai slps 15 mnt..

Jadi sementara tgu setel kan bayaran dan ubat dan MC, sy duduk diam2 pejam mata sbb mata dah start rasa pedih.. Mmg macam gitu katanye...Pandangan pun x sharp betul lg..Objek mcm gerak2.. So lepas ni balik tdo dlu.. Bia mata rest ckup2.. Ada 4 jenis ubt kene titik.. 2 antibiotik, 2 ubat kurangkan dryness. yg satu tu kene titik setiap 10 mnt ubat air mata palsu namanya.. huhu jenuh jgk tau..Sbelum balik jumpa Prof dlu.. Prof cek2 skt.. Pastu amik gambar ngn Prof.. wajiblah kan.. Insan yg amat disegani ramai..

Tarraaa!!
Jadi hari kelapan hari ni.. Penglihatan saya beransur baik dan pulih.. Alhamdulillah.. Selalunya utk penglihatan OK sepenuhnya ambil masa 1-2 bulan.. so kita sama2 tgu 2 blan pye review plak ye..

Assumption sy, igtkn x ramai patient dtg sbb RM 7000.00 bkn ckt bg sy.. jenuh menabung, spek pun x tukar biar dia uzur...hahaha.. Rupa2nya semuanya meleset.. sebab.. ramaiiii sgt patient dtg ke Centre ni setiap hari.. 20-30 patient per day.. so kpd sesiapa yg mmg plan nk buat boleh la cuba2 SMS atau call no ni.. 0178771819

10 comments :

  1. Replies
    1. Good sharing. KPJ Pusat Pakar Mata Centre for Sight now available a type of Lasik call ReLEx SMILE. It will carve out a small piece of tissue called a lenticule in the cornea, which is removed through a small keyhole incision (about 2.5mm to 4mm). See a blog feedback at:
      http://kidbuxblog.com/kpj-pusat-pakar-mata-centre-for-sight/

      Delete
  2. Alhamdulillah. .dah dapat'mata baru' ni jagalah elok2 ye sue..hehe. salam tahun baru!

    ReplyDelete
  3. wahhh bestnya dah tak yah pakai spec. teringin jugak...tp kena start menabung dulu hehehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Akak doakan semoga cepat sembuh,...sepenuhnya :)

    ReplyDelete
  5. wow, teringin tapi tak mampu lagi. setia ja la dulu dengan spek ni haa. hehe.

    ReplyDelete
  6. Woww...mahalnyaa.
    Memang kena menabung.
    Prof Muhayya mmg energetic.
    Semoga beliau diberi kesihatan berpanjangan.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum..saya dari indonesia,mau bertanya bagaimana kondisi mata anda saat ini?soalnya saya juga ingin sekali lasik tapi masih perlu baca baca lagi dari pengalaman orang yang sudah lasik..mohon informasinya,terimaaksih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget